Γνωρίστε το Μαιευτικό & Παιδιατρικό τμήμα του Αγίου Λουκά

Πόσο βάρος παίρνει το μωρό που θηλάζει
7 Φεβρουαρίου, 2019
‘Ενα μεγάλο ευχαριστώ για την απίστευτη ανταπόκριση σας!
21 Απριλίου, 2019

Με μεγάλη χαρά το THE BABY SHOW Vol 3 υποδέχεται την συμμετοχή της κλινικής ‘Αγιος Λουκάς.

Η κλινική Αγιος Λουκάς, ανάμεσα στις σημαντικότερες κλινικές της χώρας, γίνεται αρωγός της επιστημονικής κατάρτησης του THE BABY SHOW και

θα βρίσκεται μαζί μας για να ενημερώσει και να λύσει όλες τις απορίες μας σε θέματα μαιευτικά, θηλασμού και παιδιατρικά!!!

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1975 που άνοιξε τις πόρτες του ο «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», στο Μαιευτικό Τμήμα της Κλινικής έχουν γεννηθεί πάνω από 25.000 μωρά. Πλήρως εναρμονισμένο με τις σύγχρονες εξελίξεις της επιστήμης, με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό άρτια καταρτισμένο και εξειδικευμένο, με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και διαρκώς ανανεούμενο, σε ένα περιβάλλον ζεστό και φιλικό, το Μαιευτικό Τμήμα της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» εξασφαλίζει στις νέες μητέρες την ασφάλεια και τη σιγουριά που έχουν ανάγκη στην πιο γλυκιά στιγμή της ζωής τους.Το Μαιευτικό Τμήμα της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» στηρίζει και προάγει το μητρικό θηλασμό, ακολουθώντας πολλές από τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της UNICEF για το Μητρικό Θηλασμό στα «Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία».

Μαθήματα για εγκύους

Οι υποψήφιες μητέρες που επιθυμούν να προετοιμαστούν για τη διαδικασία του τοκετού, αλλά και να πληροφορηθούν σχετικά με την περιποίηση του μωρού μετά τη γέννησή του, μπορούν να παρακολουθήσουν την ειδική σειρά μαθημάτων που διεξάγονται από το Μαιευτικό Τμήμα του «ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ».

Το πρώτο μάθημα περιλαμβάνει συμβουλές σχετικά με τη διατροφή της εγκύου, τις ιατρικές εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβληθεί, την υγιεινή κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, την περιποίηση του στήθους και την προετοιμασία του για το θηλασμό, καθώς και άλλες οδηγίες γενικού περιεχομένου. Ακόμη, παρουσιάζεται η έννοια της ψυχοπροφυλακτικής και πώς αυτή μπορεί να συμβάλει στην ομαλή διεξαγωγή του τοκετού. Τέλος, αναλύεται η ανατομία και φυσιολογία του γεννητικού συστήματος.

Το δεύτερο μάθημα συζητείται ο όλος μηχανισμός του τοκετού. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται σχετικά με τις συστολές και μικροσυστολές, ενώ αναλύεται και το σχεδιάγραμμα της αναπνοής. Δίνονται συμβουλές σχετικά με το πότε πρέπει η επίτοκος να πάει στην Κλινική, αλλά και τι πρέπει να πάρει μαζί της για την ίδια και το μωρό. Ακόμη, εξηγείται η διαδικασία διαστολής του τραχήλου. Τέλος, συζητείται η φαρμακευτική αγωγή κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τον τοκετό.

Το τρίτο μάθημα παρουσιάζει τη διαδικασία της εξώθησης και συζητούνται θέματα όπως η περινεοτομή και η υστεροτοκία. Αναλύεται διεξοδικά το θέμα του μητρικού θηλασμού και δίνονται όλες οι απαραίτητες συμβουλές και οδηγίες ώστε να επιτευχθεί ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός του νεογνού. Ακόμη, οι μέλλουσες μαμάδες εκπαιδεύονται στην περιποίηση του νεογέννητου και πληροφορούνται σχετικά με διάφορα πρακτικά ζητήματα.

Η συμμετοχή στα μαθήματα είναι δωρεάν.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο 2310 390575, καθημερινά από τις 07:00 έως τις 15:00.

Μητρικός Θηλασμός

Ακόμη από την περίοδο της εγκυμοσύνης, η επίτοκος ενημερώνεται για τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού και προετοιμάζεται κατάλληλα μέσα από τα μαθήματα για εγκύους που προσφέρονται από το Μαιευτικό Τμήμα της Κλινικής.

Μετά τον τοκετό, οι εξειδικευμένες μαίες του τμήματος εκπαιδεύουν και καθοδηγούν με αγάπη και υπομονή τη νέα μητέρα, βοηθώντας την να κατακτήσει την τέχνη του θηλασμού. Η επιθυμία της μητέρας για αποκλειστικό μητρικό θηλασμό τηρείται με απόλυτο σεβασμό, είτε μέσω του roomingin εάν η μητέρα επιλέξει να έχει το μωράκι δίπλα της όλο το 24ωρο, είτε με τη μεταφορά του βρέφους από το θάλαμο βρεφών στη μητέρα του στα πρώτα σημάδια πείνας.

Ακόμη και μετά την έξοδο από την Κλινική, τόσο η ειδική Σύμβουλος Θηλασμού του Μαιευτικού Τμήματος, όσο και όλες οι μαίες του ορόφου, είναι ανά πάσα στιγμή διατεθειμένες να συμβουλεύσουν και να βοηθήσουν πρακτικά και ψυχολογικά τη νέα μητέρα να ανταπεξέλθει στο νέο ρόλο της.

Rooming In

Στο Μαιευτικό Τμήμα της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» παρέχεται η δυνατότητα του rooming in, της παραμονής δηλαδή του μωρού κοντά στη μητέρα του 24 ώρες το 24ωρο, στο ίδιο δωμάτιο, σε ειδικό κουνάκι. Το rooming in θεωρείται από τους ειδικούς ένα από τα προαπαιτούμενα για τον επιτυχημένο αποκλειστικό θηλασμό του βρέφους και για το λόγο αυτό συστήνεται στις νέες μητέρες, όταν βέβαια αυτές είναι σε θέση να αναλάβουν τη φροντίδα του μωρού από την πρώτη στιγμή της γέννησής του.

Ανάλογα με την επιθυμία της μητέρας, το μωρό μπορεί να παραμείνει στο δωμάτιο για όσο χρονικό διάστημα εκείνη επιλέξει, υπό τη διαρκή επίβλεψη και καθοδήγηση των μαιών του τμήματος. Με τον τρόπο αυτό, η νέα μητέρα εξοικειώνεται από την πρώτη στιγμή με τη φροντίδα και την περιποίηση του νεογέννητου, με αποτέλεσμα η επιστροφή στο σπίτι να γίνεται χωρίς άγχος και αίσθημα ανασφάλειας. Ακόμη, μαθαίνει να αναγνωρίζει εύκολα και έγκαιρα τα σημάδια που υποδεικνύουν ότι το μωράκι πεινάει, κάτι που βοηθά ιδιαίτερα στην επιτυχία του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού.

ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Το παιδιατρικό τμήμα της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» έχει δυναμικότητα είκοσι δύο (22) κλινών και είναι στελεχωμένο με άριστο και έμπειρο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Καλύπτει όλο το φάσμα των νοσημάτων της παιδικής ηλικίας, διαθέτοντας ιατρούς όλων των ειδικοτήτων που σχετίζονται με την παιδική ηλικία.

 

Λειτουργία, δυνατότητες και φιλοσοφία του Τμήματος

Τις πρωινές ώρες λειτουργεί τακτικό εξωτερικό Παιδιατρικό Ιατρείο, στελεχωμένο από ειδικούς παιδίατρους.

Το Παιδιατρικό Τμήμα παρέχει εικοσιτετράωρη κάλυψη επειγόντων περιστατικών, αφού υπάρχει εφημερεύων ειδικός παιδίατρος στην Κλινική όλο το εικοσιτετράωρο.

 

Η Κλινική συνεργάζεται με άριστους ιατρούς όλων των σχετιζόμενων με την παιδιατρική ειδικοτήτων: παιδοχειρουργούς, ωτορινολαρυγγολόγους, ορθοπεδικούς, καρδιολόγους, νευρολόγους, οφθαλμιάτρους, γαστρεντερολόγους, διαβητολόγους κ.α.

Το Παιδιατρικό υποστηρίζεται από τα Εργαστήρια της Κλινικής (Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό) σε εικοσιτετράωρη βάση.

Στο Τμήμα νοσηλεύονται όλες οι ηλικιακές ομάδες, από βρέφη έως έφηβοι.

Στο Τμήμα νοσηλεύονται νοσήματα όλου του φάσματος της Γενικής Παιδιατρικής και των υποειδικοτήτων της (Παιδοπνευμονολογία, Παιδογαστρεντερολογία κ.α.), καθώς και της Παιδοχειρουργικής και των υποειδικοτήτων της (Ουρολογία, Γαστρεντερολογία, ΩΡΛ κ.α)

Το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό του Παιδιατρικού είναι πάντοτε διαθέσιμο να ενημερώσει υπεύθυνα τόσο τους γονείς, όσο και τους οικογενειακούς Παιδίατρους των μικρών ασθενών, για την πορεία της νόσου, μέσα σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Το Παιδιατρικό  Τμήμα στεγάζεται σε νεόκτιστη, ανεξάρτητη πτέρυγα της Κλινικής, με άμεση πρόσβαση στον υπόγειο χώρο στάθμευσης. Οι θάλαμοι του Τμήματος είναι μονόκλινοι και δίκλινοι, με άριστη ξενοδοχειακή υποστήριξη. Το Τμήμα διαθέτει και παιδότοπο, ένα δωμάτιο ειδικά διαμορφωμένο για μικρά παιδιά, σε μία προσπάθεια παροχής ψυχαγωγίας και απασχόλησης για τους μικρούς μας ασθενείς.

Η φυσική θέση της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» στην πευκόφυτη περιοχή του Πανοράματος, με άμεση πρόσβαση στην περιφερειακή οδό, είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο το Παιδιατρικό  Τμήμα προτιμάται από μεγάλο αριθμό οικογενειών όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα.

 

 

Βρείτε μας